Een feestelijk moment: de aanleg van de veteranenbegraafplaats en de bouw van het informatiecentrum is gestart.

september 25, 2019 10:38 am Gepubliceerd door

Op 24 september jl. ging in Loenen de aanleg van de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen en de bouw van het hierbij behorende informatiecentrum feestelijk van start. Arnoud Heins van De Stentor versloeg hoe Theo Vleugels (Oorlogsgravenstichting-directeur) en Seger van Voorst tot Voorst (Voorzitter Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen) de aftrap verrichtten.

Voor het hele artikel klik hier

‘Ereveld in Loenen zal nooit meer hetzelfde zijn’

Een begraafplaats die tot leven komt. Het is een wat ongebruikelijke combinatie. Maar op het Nationaal Ereveld Loenen is vanmorgen een belangrijke stap in die richting gezet. De aanleg van een veteranenbegraafplaats en de bouw van een informatiecentrum gingen er feestelijk van start.

Nu nog liggen in Loenen louter landgenoten begraven die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen of nadien tijdens een vredesoperatie of humanitaire missie het leven lieten. Straks is er ook plek voor veteranen die wél heelhuids terugkeerden, maar jaren later op een reguliere manier overlijden. Er is veel belangstelling voor. ,,Enkele tientallen nabestaanden hebben al interesse getoond om hier straks een urn te begraven”, weet Theo Vleugels, directeur van de Oorlogsgravenstichting. 

Superlatieven

Of de animo voor het informatiecentrum ook zo groot is, moet nog blijken. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen. Wat heet! De voorman schudt het ene na het andere superlatief uit zijn mouw tijdens zijn welkomstwoord. ,,Loenen zal nooit meer hetzelfde zijn. We gaan iets doen wat zijn weerga niet kent. Loenen is straks niet meer het in zichzelf gekeerde ereveld.”

Want behalve als aula gaat het nieuwe gebouw vanaf begin oktober volgend jaar ook als educatief centrum dienen. Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld schoolklassen er meer te weten te komen over oorlogen en vredesmissies waar Nederland bij betrokken was, en over de mensen die daarvoor hun leven gaven. 

Meer erkenning

Het zou dus goed kunnen dat Tom Middendorp hier straks zijn verhaal vertelt. Hij droeg vanaf juni 2012 vijf jaar lang de titel Commandant der Strijdkrachten. In die hoedanigheid was hij als hoogste militair van Defensie verantwoordelijk voor de militaire operaties. Dichter bij het vuur kun je niet zitten. ,,De veiligheid elders is ook onze veiligheid. Dat mag best wat meer erkend worden. Dit is een mooi moment om dat te markeren.”  

Aan de andere kant komt de ellende ook steeds dichterbij. ,,Onze beleving over veiligheid is inderdaad aan het veranderen”, weet Middendorp. ,,Het besef dat het ons niet komt aanwaaien groeit. Door gebeurtenissen als de MH17 zien we hoe onveiligheid ons kan raken. Veiligheid is terug op de agenda. Niet alleen in de politiek, maar vooral in de maatschappij.”

Doordringen

Daarom juicht hij de komst van het educatiecentrum toe. ,,Een begraafplaats is meer dan een verzameling stenen. De pijn ligt hier begraven. Het is goed als nieuwe generaties daar ook meer over te weten komen. Je kunt op school van alles aan kinderen laten zien, maar hier dringt het pas echt tot ze door. Hier komen de verhalen tot leven.”

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door boubeek