Aula / Centrum

De aula / het herdenkings- en educatiecentrum wordt gebruikt door zowel de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen als door het Nationaal Ereveld Loenen. In het educatieve gedeelte van dit centrum staan verhalen centraal over Nederlandse oorlogsslachtoffers, de inzet van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en die van veteranen tijdens actuele internationale (vredes)missies.

Het ontwerp van het gebouw van de hand van KAAN Architecten laat de rijkheid van het aanwezige boslandschap zien. Aanwezige routes, de verstilde beleving en de landschappelijke kwaliteiten van deze bijzondere plek rondom het centrale herdenkingskruis zijn aangegrepen om de verbindende rol van het gebouw extra te onderstrepen.

Het ontwerp toont een aantal vloeiend in elkaar overlopende ruimtes, met een horizontaal uitgestrekt dak. Het gebouw heeft twee functies: een plek om afscheid te nemen, te herdenken, te rouwen en een educatieve.

Nabestaanden kunnen naar eigen wens invulling te geven aan ceremonie en uitvaart. De drie hoofdruimtes (de aula, de tentoonstellingsruimte en de condoleance-ruimte) vormen een harmonieus geheel, die ter gelegenheid van één ceremonie zijn te combineren Deze drie sleutelruimtes hebben elk een eigen identiteit, maar vormen tegelijkertijd een architectonisch ensemble. Het zijn als het ware open plekken in het dichte bos met elk zijn eigen zicht op dit bos.

Bij binnengaan van het centrum beleeft de bezoeker dat het gebouw met een centrale as georiënteerd is op één van de zichtlijnen van het Nationaal Ereveld Loenen. Hiermee beleeft de ceremoniële route zijn hoogtepunt met uitzicht op het herdenkingskruis vanuit de aula. Met deze sterke visuele relatie neemt het herdenkings- en educatiecentrum een centrale positie in tussen de twee begraafplaatsen, als tijdloze schakel tussen oud en nieuw.

De multimediale educatieve opstelling biedt de mogelijkheid scholieren, gezinnen en andere bezoekers te laten kennismaken met de verhalen van oorlogsslachtoffers en veteranen.