Begraafplaats

De Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen is gerealiseerd naast Nationaal Ereveld Loenen: een laatste rustplaats voor veteranen in de buurt van militairen en burgers die sneuvelden tijdens de strijd. Maar wel op gepaste afstand; de begraafplaatsen worden op een natuurlijke manier van elkaar gescheiden. De Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen heeft een aparte ingang met een eigen parkeerplaats met laadpalen.

Uniforme uitstraling
In het begrafenisgedeelte, ook wel de veteranenkamer genoemd, is ruimte voor 900 veteranengraven. Elk graf een gelijkvormige gedenksteen, zodat de begraafplaats zijn een uniforme uitstraling behoudt. De gedenksteen hoort bij het graf en wordt dus betaald door de Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.Er is een aparte plek voor asverstrooiing.

Ook de partner van de veteraan mag op de begraafplaats begraven of bijgezet (urn) worden. Enkele gegevens:

  • 900 graven verspreid in een kamer van ongeveer 10.900 m2
  • Een lang pad met vlaggenmast, zitbanken en een waterpunt
  • Een verhard (flagstone)plein
  • Een strooiveld om as te verstrooien
  • Groenvoorzieningen: bomen, heideplaggen, gras en ruigte. Dit in lijn met het naastgelegen Nationaal Ereveld Loenen

Bijzondere flora

In eerste instantie kan de aanleg rommelig overkomen, maar de flora op de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen is zorgvuldig aangelegd, om zodoende een duurzame leefomgeving voor insecten, vogels en kleine zoogdieren te creëren. Zij vinden in deze flora hun voeding, kunnen zich hierin verschuilen en planten zich hierin voort. Er is een onderhoudsplan opgesteld waarin een specifiek maaibeleid is opgenomen. Dit om de biodiversiteit te vergroten.

Klik op de illustratie voor een leesbare vergroting.