Militaire eer

Nederland kent veteranen in actieve dienst en veteranen die de Krijgsmacht verlaten hebben. Indien een veteraan overlijdt zijn verschillende protocollen van toepassing. 

Elke veteraan kan aanspraak maken op een hoornblazer, die de taptoe ten gehore brengt tijdens zijn/haar begrafenis in Nederland. Op de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen is desgewenst ook een hoornblazer aanwezig tijdens een urn bijzetting of bij een as verstrooiing. 

Een veteraan die Defensie heeft verlaten, kan inzake zijn/haar uitvaart geen aanspraak maken op ondersteuning van Defensie en ook geen aanspraak op een uitvaart met (beperkt) militair ceremonieel. De Defensie-ondersteuning beperkt zich dan tot de inzet van een hoornblazer. 

Overlijdt een veteraan die bij Defensie in actieve dienst is, dan kan aanspraak worden gemaakt op een uitvaart met (beperkt) militair ceremonieel.  Dit geldt ook voor een veteraan die een dapperheidsonderscheiding draagt. Dit wordt met Defensie en de uitvaartondernemer afgestemd. De mogelijkheden zijn dan onder meer een dodenwake, erehaag, draagploeg, kistvlag en een hoornblazer.

Wilt u informatie over een uitvaart met (beperkte) militaire eer? Neem dan telefonisch contact op met de begraafplaatscoördinator (telefoonnummer: 055 220 0015).