Koning opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op donderdagochtend 26 november 2020 de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. De Koning werd ontvangen in het aanpalende herdenkings- en educatiecentrum dat tussen de begraafplaats en het Nationaal Ereveld Loenen ligt. Dit centrum dient als aula waar ceremonies plaatsvinden. Ook is er een condoleance-ruimte en een educatiegedeelte waar men wordt geïnformeerd over de inzet van Nederlandse veteranen tijdens internationale vredesmissies en oorlogsslachtoffers tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De openingshandeling vond plaats tijdens een wandeling naar de begraafplaats. Door het indringend kijken in een grote spiegel met daarop de tekst ‘zo zien mensen eruit die in vrede leven’, een kunstwerk van de hand van kunstenares Renée van Bavel, werd de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen officieel geopend. Vervolgens bezichtigde de Koning in een klein gezelschap de begraafplaats.

Filmreportage opening door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander

Na de bezichtiging van de begraafplaats ontmoette de Koning diverse bij de aanleg van de begraafplaats en dit centrum betrokken personen, waaronder de architecten en de medewerkers van de aannemer en het hoveniersbedrijf.

Officiële opening Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Koning Willem-Alexander en S.E. baron van Voorst tot Voorst tijdens de openingsceremonie van de Nationale Veteranenbegraafplaats