Gemeente Apeldoorn: royale donatie

december 3, 2017 10:31 am Gepubliceerd door

Op 16 november jongstleden kende de Gemeente Apeldoorn maar liefst € 300.000 toe aan de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.

Op 26 september 2017 schreef Martijn Krullaars al in de Stentor:

QUOTE

Drie ton voor nieuwe rustplaats veteranen bij Loenen

De gemeente Apeldoorn heeft 300.000 euro gereserveerd voor de ontwikkeling van een nieuwe veteranenbegraafplaats in Loenen. De begraafplaats moet naast het Nationaal Ereveld Loenen komen. Nederlandse militairen die omkomen tijdens een missie kunnen eervol worden begraven, bijvoorbeeld op Nationaal Ereveld Loenen. De Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen en de Oorlogsgravenstichting willen – op een naastgelegen begraafplaats – ook veteranen een gezamenlijke rustplaats bieden.

Die laatste rustplaats voor veteranen zou zo in de buurt komen van de begraafplaats van militairen en burgers die sneuvelden in de strijd. Nederland telt ruim 115.000 veteranen. In een zogenoemde veteranenkamer is, naast ruimte voor urnen, een urnenmuur en strooiplaats, ruimte voor 900 graven. De graven komen langs slingerende paden, met op elk graf een gelijkvormige gedenksteen. Op die manier krijgt de begraafplaats een uniforme uitstraling. De urnenmuur biedt plaats aan 150 tot 250 urnen. Ook de partner van de veteraan kan een plek krijgen in het graf of in de urnenmuur.

De Veteranenbegraafplaats krijgt een aparte ingang en parkeerplaats, waarbij gerekend wordt op ongeveer 50.000 bezoekers per jaar.

Voor de realisatie van de nieuwe begraafplaats is bijna 5,5 miljoen euro nodig. Het Nationaal Fonds voor Vrede en Veiligheid (Vfonds) draagt 2,5 miljoen bij, de rest komt voor rekening van bedrijven, overheden (waaronder drie ministeries en de provincie Gelderland) en diverse fondsen. Apeldoorn wil eenmalig 3 ton bijdragen.

UNQUOTE

Maar nu is dan deze royale gift echt geformaliseerd! Grote dank!

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door boubeek