Aula/herdenkings- en educatiecentrum NVBL/OGS genomineerd als Publiek Gebouw van het Jaar 2021

oktober 26, 2021 9:03 am Gepubliceerd door

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021 wordt in november van dit jaar de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar uitgereikt. Vijf projecten heeft de jury in deze categorie genomineerd.

De inzendingen voor de prijs van Publiek gebouw van het Jaar 2021 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw? Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Gijs Baks (Space Encounters), architect Suzanne Ellis (Brique Architecten), architect Ingrid van der Heijden (Civic Architects), architect Eline Strijkers (DoepelStrijkers), architect Frederik Vermeesch (Rijnboutt) en ontwikkelaar Silvie Bruijning (Kondor Wessels Vastgoed).

De nominaties
De nominaties voor de prijs Publiek gebouw van het Jaar 2021 zijn (in alfabetische volgorde):

Een korte toelichting inzake de nominatie:

‘Tussen het bestaande Nationaal Ereveld Loenen en de nieuwe Nationale Veteranenbegraafplaats is een multifunctioneel herdenkingsgebouw als verbindend element gerealiseerd. Het paviljoen strekt zich horizontale uit te midden van berken en dennen. De horizontaliteit van het gebouw vermijdt een verstoring van de rustgevende natuurlijke atmosfeer. Strategisch geplaatste, met natuursteen beklede wanden accentueren de tegenstelling tussen open en gesloten, laten daglicht binnen stromen en leiden de blik vanuit het interieur op de omgeving.

Paviljoen Loenen is op verzorgde wijze ingepast tussen de stroken bomen  en de boskamers die eerder zijn gerealiseerd naar ontwerp van Karres en Brands, stelt de jury vast. In het interieur vloeien de ruimten en verschillende functies – aula, tentoonstellings- en informatieruimte en condoleanceruimte – op een vanzelfsprekende manier in elkaar over. Met gesloten wanden en openingen heeft KAAN een fraai spel van zichtlijnen en de relatie tussen binnen en buiten gecreëerd. In zijn vormgeving en materialisatie heeft dit heldere, overtuigende en toch ingetogen paviljoen een tijdloosheid die past bij zijn functie.’

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door boubeek